Begrotingsrechtmatigheid

In de financiële verordening van de gemeente Uithoorn is in artikel 7 lid 3 opgenomen dat het college ervoor zorgt dat de lasten van de programma's in de gewijzigde begroting niet worden overschreden. Afhankelijk van de oorzaak van een over- of onderschrijding op programmaniveau is er voor de beoordeling van de begrotingsrechtmatigheid een aantal categorieën te onderkennen:

1. Begrotingsonderschrijdingen

Kostenonderschrijdingen worden als rechtmatig beschouwd tenzij deze niet passen binnen het beleid.

2. Begrotingsoverschrijdingen passend binnen het bestaande beleid

2a. Kostenoverschrijdingen betreffende activiteiten die passen binnen het beleid en die geheel of grotendeels worden gecompenseerd door direct gerelateerde inkomsten. Deze overschrijdingen worden door de raad geaccepteerd (passend binnen het beleid). Derhalve geen onrechtmatigheid.

2b. Kostenoverschrijdingen die passen binnen het beleid en die in verband met het tijdstip van het ontstaan ervan, niet tijdig aan de raad konden worden gerapporteerd. Die niet meer binnen het budget kunnen worden gecompenseerd en die worden veroorzaakt door (externe) factoren. Zoals bijvoorbeeld een open einde (subsidie)regeling en aanpassingen in het gemeentefonds. Vaak blijken dergelijke zaken pas bij het opmaken van de jaarrekening. Deze overschrijdingen worden door de raad geaccepteerd (passend binnen het beleid). Derhalve geen onrechtmatigheid.

2c. Kostenoverschrijdingen op programmaniveau betreffende activiteiten die passen binnen het beleid en ten onrechte niet tijdig aan de raad zijn gerapporteerd. Deze overschrijdingen worden als onrechtmatig beschouwd. Doordat deze overschrijdingen binnen het bestaande beleid vallen, kunnen deze door de raad bij de jaarrekening alsnog worden geautoriseerd waardoor het karakter van onrechtmatigheid wordt opgeheven.

3. Begrotingsoverschrijdingen niet passend binnen het bestaande beleid 

Kostenoverschrijdingen betreffende activiteiten die niet passen binnen het beleid en waarvoor ook geen door de raad goedgekeurde begrotingsaanpassingen aanwezig zijn. Deze overschrijdingen worden als onrechtmatig beschouwd. Deze overschrijdingen kunnen door de raad bij de jaarrekening alsnog worden geautoriseerd.

Overzicht begrotingsafwijkingen lasten

Programma

L / B

Begroting na wijziging

Realisatie

Afwijking

Samenleving

Lasten

41.771

41.352

418

Wonen

Lasten

18.522

16.469

2.053

Werken

Lasten

2.298

2.186

112

Organiseren

Lasten

23.744

21.773

1.971

Saldo

86.334

81.781

4.553

Het programma organiseren is inclusief de algemene dekkingsmiddelen, vennootschapsbelasting en overhead

Zoals uit bovenstaand overzicht blijkt worden de lasten van de programma's ten opzichte van de gewijzigde begroting niet met meer dan € 75.000 overschreden.

Investeringen

Omschrijving

Over- / onderschrijding

Begroting na wijziging

Rekening

Afwijking

Rechtmatigheid

Klimaatbeheersing gemeentehuis

Overschrijding

839

958

-119

Zie specificatie 1

Schanspark

Overschrijding

-

95

-95

Zie specificatie 2

Saldo

839

1.053

-214

Specificatie investeringen

Specificatie

baten / lasten

afwijking

recht -matig

Onrecht -matig, telt niet mee voor het oordeel

Onrecht -matig, telt mee voor het oordeel

Motivering

1 Klimaatbeheersing gemeentehuis

Lasten

-119

X

Niet in tussentijde rapportage gemelde overschrijding

1 Saldo

Lasten

-119

2 Grondexploitatie Schanspark

Lasten

-95

X

Dit betreft een administratieve verdeling van geautoriseerd budget. De administratieve verwerking wordt gedaan op basis van besluitvorming voor het vaststellen van de jaarrekening.

2 Saldo

Lasten

-95

Saldo

Lasten

-214

Toelichting afwijkingen

Klimaatinstallatie gemeentehuis

Tijdens het project hebben wij te maken gekregen met prijsstijgingen op materiaal en personele kosten. Ook heeft het project te maken gehad met een langere doorlooptijd door corona. Dit heeft tevens geresulteerd in hogere projectleider- en adviseurskosten. Daar tegenover staat een onderschrijding van het budget planmatig onderhoud.

Schanspark

Eind 2019 is besloten de grondexploitatie van het dorpscentrum van Uithoorn in haar toenmalige vorm financieel af te sluiten. Voor de resterende ontwikkelingen, dorpshart en Schansgebied, werden nieuwe plannen opgesteld. De kosten van deze nieuwe plannen zijn in 2019 en 2020 opgenomen als voorbereidingskosten voor een grondexploitatie. In 2021 is gebleken dat op basis van de huidige planvorming, het Schansgebied in 3 delen uiteenvalt, wat betreft verantwoording in de begroting en jaarrekening:

  1. Het deel van de gronden in bezit van de parochie met daarop de kerk en pastorie.

  2. De te ontwikkelen woningen op gemeentegrond.

  3. Het aan te leggen park.

In deze jaarrekening zijn de voor het Schansgebied gemaakte kosten tot en met 2021 toegedeeld naar deze drie onderdelen. Dit vooruitlopend op de actualisatie van de grondexploitaties in 2022 en vooruitlopend op besluitvorming in de raad van 28 april 2022. In dit raadsvoorstel vindt besluitvorming plaats voor de investering in het aan te leggen park, waarin rekening wordt gehouden met de reeds gemaakte plankosten.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf