Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. De inwoner is tevreden over de dienstverlening van de gemeente

  2. Initiatieven en activiteiten van inwoners worden door de gemeente aangemoedigd, waarbij de gemeente verbindt.

  3. Inwoners en organisaties worden betrokken bij gemeentelijke initiatieven en plannen.

Opgave - Wat moeten we daarvoor verbeteren?

  1. Stel de inwoner centraal bij de gemeentelijke dienstverlening.

  2. Versterk de gemeentelijke organisatie, zodat deze meer procesgericht, sensitief, weerbaar en transparant wordt.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Dienstverlening

Het professionaliseren van de dienstverlening is een continu proces. Stap voor stap, zo veel mogelijk door korte termijn acties, proberen we op diverse terreinen tot een betere dienstverlening te komen. Bij de Omgevingswet en de uitvoering van het Koersplan sociaal domein worden grote stappen gezet. Ook door het verder inbedden van het zaakgericht werken proberen we onze dienstverlening een stap verder te krijgen. De komende tijd gaan we het professionaliseren van de dienstverlening binnen alle organisatieonderdelen oppakken om daarmee de ambities van onze dienstverleningsvisie te verwezenlijken.

Participatie

Op 30 september is de ontwikkelagenda Participatie vastgesteld. Hierin zijn handelingsperspectieven geformuleerd op basis waarvan de participatie kan worden vorm gegeven. Bij diverse ontwikkelingen in de gemeente hebben wij participatie toegepast, waarbij al zoveel mogelijk gewerkt is volgens deze handelingsperspectieven. Uit de praktijk blijkt dat participatie complex is en dat we als gemeente daarin nog veel te ontwikkelen c.q te leren hebben. Dit leren wordt ook in relatie tot het bestuurskrachtonderzoek verder opgepakt.

Verkiezingen

Op 17 maart 2021 vonden de Tweede Kamer verkiezingen plaats. Vanwege corona is het stemproces anders verlopen dan we gewend zijn. Om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige manier kon stemmen is er een aantal maatregelen genomen. Zo kregen kiezers van 70 jaar en ouder de gelegenheid om per brief hun stem uit te brengen en gaf het vervroegd stemmen kiezers die tot de coronarisicogroep horen de mogelijkheid om drukte te vermijden. Op de verkiezingsdag zelf waren ook tal van maatregelen getroffen zodat het voor kiezers veilig was om te stemmen en het voor stembureauleden veilig was om hun werk te doen in de stemlokalen. De maatregelen volgen uit de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. Om de verkiezingen goed en veilig te kunnen organiseren, heeft de gemeente een financiële compensatie ontvangen vanuit het Rijk.

Bij de Tweede Kamerverkiezing in Uithoorn is door 82% van de kiesgerechtigde inwoners een stem uitgebracht. De opkomst in 2021 was daarmee iets lager dan in 2017 (ruim 84%).

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf