Leeswijzer
Voor u liggen de jaarstukken 2021. Deze bestaan uit een beleidsmatig jaarverslag en een financiële jaarrekening.
In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de daarmee verbonden financiën. De opzet van de jaarstukken is conform Besluit, Begroting en Verantwoording (BBV) en gelijk aan die van de begroting. De financiële overzichten zijn, tenzij anders vermeld, in duizendtallen en afgerond op € 1.000. Hierdoor is het mogelijk dat er afrondingsverschillen ontstaan. In de financiële tabellen worden baten en lasten positief gepresenteerd. Bij het saldo wordt het min-teken gebruikt voor een nadeel. Waar geen teken staat, bedoelen we dat als voordeel. Hiermee volgen we de begroting 2021.
Het jaarverslag bestaat uit:
de programmaverantwoording;
het hoofdstuk Financiën;
en de paragrafen;
In de programmaverantwoording gaan wij in op de in de begroting gestelde 3W-vragen: Wat de gemeente wilt bereiken en wat moest verbeteren, welke acties daarvoor uitgevoerd zouden worden en als derde de begrootte kosten. Naast de drie W-vragen wordt -indien hier sprake van is- ook toelichting gegeven op andere belangrijke ontwikkelingen en de budgetoverheveling.
Bij het kopje 'Overzicht baten en lasten' zijn de financiële effecten inzichtelijk gemaakt. In het hoofdstuk Financiën zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van de gemeente toegelicht (Algemene uitkering uit het Gemeentefonds en de gemeentelijke belastingen).
In de zeven verplichte paragrafen gaat het om (de verantwoording van) de beleidslijnen van beheersmatige aspecten die financieel, politiek of anderszins belangrijk zijn.
De jaarrekening bestaat uit:
grondslagen voor waardering en resultaatbepaling;
de balans (met toelichting);
overzicht baten en lasten;
een overzicht incidentele baten en lasten;
begrotingsrechtmatigheid;
overzicht investeringen;
overzicht WNT (Wet Normering Topinkomens).
Bijlagen
SiSa-verantwoordingsbijlage;
berekening EMU Saldo;
taakveldenoverzicht;
overige indicatoren;
coronagerelateerde baten en lasten.
De balans en de toelichting daarop geeft inzicht in de bezittingen (activa) en het eigen en vreemd vermogen (passiva) van de gemeente. Er wordt dus inzicht gegeven over waarin geïnvesteerd is en hoe dat gefinancierd is.
De SiSa-verantwoordingsbijlage bevat verantwoordingsinformatie over specifieke uitkeringen. Deze bijlage wordt gebruikt om verantwoording af te leggen over de uitkeringen en vervangt de afzonderlijke accountantsverklaringen. Daarnaast bevat de jaarstukken nog enkele andere bijlagen met daarin de indicatoren van de gemeente, een overzicht van de taakvelden, een overzicht rechtmatigheid en tot slot de afkortingenlijst.