Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners zijn zelfredzaam.

  2. Inwoners kunnen zo veel mogelijk meedoen in de maatschappij.

  3. Inwoners die dat nodig hebben krijgen passende zorg en voorzieningen geboden die de kwaliteit van hun leven vergroot.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Signaleer eerder en pleeg passende interventies om potentiële problemen te voorkomen.

  2. Sluit de zorg en ondersteuning beter aan op de vraag.

  3. Vereenvoudig de integrale toegang tot ondersteuning voor inwoners.

Toelichting: Maatschappelijke ondersteuning bevat tevens de jeugdzorg.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Koersplan sociaal domein

Aan de projecten die omschreven zijn in het koersplan sociaal domein is ook in 2021 verder uitgevoerd. En de nodige resultaten zijn bereikt. Zo is Duo+ begonnen met de invoering van een andere manier van werken, de zogenaamde 'omgekeerde toets'. Een ander voorbeeld is het project rondom communicatie: Er is een goed bezocht webinar georganiseerd en er zijn 3 koerskranten uitgebracht. Verder is in 2021 nadrukkelijk en meer aandacht besteed aan het werken volgens de koerwaarden 'Mensgericht, 'Integraal' en 'Samen'. Dit, omdat de grootste uitdaging is om die andere werkwijze en koerswaarden een concrete invulling te geven in zowel de beleidsvorming als de uitvoering van beleidsterreinen als jeugd, werk en inkomen, armoede en schulden, Wmo en welzijn.

Welzijn en sociale cohesie

Uithoorn voor Elkaar heeft als netwerkorganisatie een 3-jarige subsidie toegekend gekregen voor jaren 2019 tot en met 2021. In 2021 is geëvalueerd of de netwerkorganisatie het gewenste effect heeft bereikt. Hieruit kwam naar voren dat UvE goed op weg is. Ook zijn er verbeterpunten. Zo is de integrale samenwerking tussen de verschillende partijen nog niet optimaal en kan de zichtbaarheid in de wijk verbeteren. Ook mag de werkwijze meer outreachend zijn en valt er nog veel te winnen in het aangaan van verbindingen met partners in het preventieve voorveld.

Gebaseerd op deze evaluatie is een programma van eisen opgesteld voor een nieuwe aanbieding voor de periode van 2022-2024. Deze aanbieding wordt in het eerste kwartaal van 2022 afgerond en uitgevoerd. Naast de activiteiten van UvE zijn ook andere initiatieven, zoals ‘Dit zijn wij Uithoorn!’, gericht op het versterken van de sociale cohesie.

Wmo maatwerkvoorzieningen

Voor de Wmo maatwerkvoorzieningen ‘hulp bij huishouden’ en ‘hulpmiddelen’ zijn aanbestedingen afgerond en aan de hieruit voortkomende contracten is uitvoering gegeven. Samen met Duo+ is daarnaast gewerkt aan nieuwe regelluwe beleidsregels die passen bij de koerswaarden mensgericht, samen en integraal.

Jeugdhulp

In 2021 is de samenwerking met verschillende organisaties binnen segment A voortgezet. De jeugdspecialist in de wijk wordt gezamenlijk ingezet met als doel laagdrempelige aanwezigheid in de wijk, vroegsignalering en een goede aansluiting bij jeugdig en gezin. Zij ondersteunen kortdurend ketenpartners daar waar nodig, bieden een participatief consult of bieden zelf kortdurende ondersteuning. Daarnaast bieden zij preventieve trainingen. In 2021 hebben zij meer bekendheid gekregen en is de samenwerking met partijen beter tot stand gekomen en hebben ze een volledige caseload. Zij hebben daarbij geprobeerd zoveel mogelijk casuïstiek af te vangen en een verwijzing te voorkomen. Echter is doorverwijzen soms nodig.

In 2021 is door de DUO-gemeenten met Amsterdam een overbruggingsaanbesteding Enkelvoudige Specialistische Jeugdhulp (ESJH, voormalige segment B) uitgevoerd, omdat de contracten per 31 december 2021 afliepen. Nagenoeg dezelfde uitgangspunten, aanbestedingscriteria en contractuele afspraken zijn gehanteerd in de overbruggingsaanbesteding. Met de overbruggingsaanbesteding is ruimte gemaakt om in 2021 en 2022 zorgvuldig voor te bereiden op een nieuwe aanbesteding ESJH die per 1 januari 2024 in lijn zal zijn met het jeugdhulp nieuwe stelsel.

Per 1 januari 2021 zijn nieuwe contracten afgesloten voor de hoogspecialistische jeugdhulp (hierna te noemen HSJH) met 10 kernpartners (zorgaanbieders). Dit voor de duur van 6 jaar. In Uithoorn zijn de contracten per 1 januari 2022 in werking gesteld. Het jaar 2021 is gebruikt om de invoering voor te bereiden en een start te maken met de ontwikkeling van het nieuwe stelsel. Met als leidende principes onder andere: hulp aan de meest kwetsbare gezinnen en zo mogelijk thuis zorg bieden.

In 2021 zijn er wijzigingen gemaakt in de Jeugdwet aangaande het woonplaatsbeginsel van jeugdigen. De wijzigingen gaan in per 1 januari 2022 en regelen welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Hierdoor verhuizen Uithoornse jongeren administratief en dit is in 2021 voorbereid.

Uitvoeringsagenda gezondheid en lokaal preventieakkoord

Eind 2020 is de 'uitvoeringsagenda gezondheid' door de stuurgroep gezond en wel Uithoorn vastgesteld. Bestaande uit bestuurders van de samenwerkende partijen in het gezondheidsveld. In 2021 is gestart met de het oprichten van drie werkgroepen die invulling geven aan de thema’s uit de uitvoeringsagenda: gezond gewicht, stoppen met roken en optimaal mentaal.

Vanuit het landelijke Preventieakkoord is in Uithoorn succesvol een lokaal preventieakkoord opgesteld. Dit was in juni 2021. Hierdoor is vanaf 2021 drie jaar lang € 20.000,- euro beschikbaar. Door tiental betrokken maatschappelijke organisaties is gekozen om in het Preventieakkoord 8 afspraken (acties) te beschrijven die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen uit de uitvoeringsagenda gezondheid

Gezonde Leefstijl Interventies

Door een wijziging in de Regeling Sportakkoord 2020-2022 naar Regeling Sportakkoord en leefstijlinterventies 2020-2022 heeft de gemeente Uithoorn eenmalig € 45.142,30 gekregen. Dit budget is voor de uitvoering van afspraken in lokale Preventieakkoorden als ook voor extra ondersteuning aan gemeenten om erkende leefstijlinterventies in te zetten. Concreet is de uitkering verstrekt voor in 2021 nieuw te starten activiteiten op het gebied van gezonde leefstijlinterventies welke mogen doorlopen in 2022. In de gemeente Uithoorn wordt het budget besteed aan Welzijn op Recept 2.0 uit het preventieakkoord en het ontwikkelen van activiteiten gericht op het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren.

Maatschappelijke opvang en beschermd wonen

Per 1 januari 2022 vindt de doordecentralisatie maatschappelijke opvang en beschermd wonen (nog niet financieel) plaats. In 2021 is het regioplan maatschappelijk opvang en beschermd wonen in concept ontwikkeld. Dit plan ligt op 2 maart 2022 ter besluitvorming voor bij de gemeenteraad. In het plan zijn op hoofdlijnen speerpunten benoemd over de toekomstige uitvoering van de MOBW-taken. In 2021 zijn we regionaal verder gegaan met de vormgeving van de aanpak van economische daklozen. Ook deze aanpak komt aan bod in het regioplan.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf