Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Met voldoende werkgelegenheid in onze gemeente en directe omgeving zijn we een aantrekkelijke woongemeenschap.

  2. Er zijn voldoende voorzieningen voor de inwoners en bezoekers.

  3. De sierteeltsector is toekomstgericht en levensvatbaar.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Intensiveer de samenwerking tussen en met lokale ondernemers.

  2. Versterk de kwaliteit van het dorpscentrum.

  3. Stimuleer het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen bij ondernemers.

Toelichting op 1 : Werkgelegenheid in de gemeente draagt bij aan de levendigheid en het voorzieningenniveau. Hiermee wordt voorkomen dat Uithoorn een zogenaamde ‘slaapstad’ wordt. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor inwoners om dicht bij huis te werken, met weinig reistijd.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Voorzetten reguliere werkzaamheden

Regelmatig heeft overleg plaatsgevonden met het georganiseerde bedrijfsleven, zoals Stichting Uithoorn in Bedrijf (SUB), VBA-Zuid, Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel (SPUK) en Stichting Ondernemersfonds Uithoorn. Tevens bezochten we nieuwkomers of bedrijven met een bijzondere betekenis voor de gemeente Uithoorn. Al was het aantal bedrijfsbezoeken beperkter door de coronaregels. We gaven vorm en uitvoering aan de economische agenda van de Amstelland-Meerlanden (AM) en de Metropoolregio Amsterdam. We hebben bijgedragen en namen deel aan de overleggen en uitvoeringsagenda van de Greenport Aalsmeer.

Om de doelstellingen te bereiken in deze raadsperiode zouden daarnaast jaarlijks extra acties worden uitgevoerd. Voor het jaar 2021 waren dit de volgende acties:

Duurzaamheidsagenda

Voor het deelprogramma ‘Ondernemen’ zijn bijvoorbeeld de onderwerpen energietransitie en circulaire economie van belang. Met name in de glastuinbouw is relatief veel energiewinst te halen. Met vertegenwoordiging in de regiegroep wordt er op het gebied van duurzaamheid binnen de Greenport gewerkt aan een plan van aanpak voor initiatieven en kansen voor duurzaamheid. Daarbij wordt gekeken naar warmtenetten, geothermie en, mede in het kader van de regionale Energie Strategie (RES), opwekken van duurzame energie door middel van windmolens en zonnepanelen. De bedrijfscontactfunctionaris kan daarbij de connectie met de individuele ondernemers leggen. Dit geldt naast de glastuinbouwsector ook voor de bedrijven en andere ondernemers in de gemeente Uithoorn. Verder is er in samenwerking met APPM gewerkt aan een advies voor zon op daken. In 2022 worden de aanbevelingen van dit document verder opgepakt.

Actualiseren economische visie

De economische visie moet geactualiseerd worden. De gemeente heeft een start gemaakt met het opstellen van de omgevingsvisie die al het beleid voor de fysieke omgeving integraal omvat. Daarom wordt er in plaats van een aparte economische visie voor gekozen deze als thema een onderdeel te laten zijn van de omgevingsvisie. In 2020 zijn strategische uitgangspunten voor het standplaatsenbeleid vastgesteld, in 2021 is de nieuwe detailhandelsvisie Uithoorn door de raad vastgesteld. In 2021 is tevens een start gemaakt met de actualisatie van de visie recreatie en toerisme en de horecavisie.

Verbeteringen glastuinbouw

In Greenport-verband is gewerkt aan de realisatie van en CO²-leiding naar het kernglastuinbouwgebied en een warmtenet. Dit doen we in het kader van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Daarnaast worden initiatieven van ondernemers behandeld die hiertoe bijdragen. Verder worden er initiatieven behandeld in het kader van huisvesting van arbeidsmigranten. Participatie met de omgeving is hierbij erg belangrijk..

Uitvoering Greenport visie

Vanuit de ruimtelijke visie Greenport zijn binnen het programma Wonen visies ontwikkeld voor het kernglastuinbouwgebied en de “ruilverkaveling”. Binnen de kaders van deze visies is meegewerkt aan wijzigingen van het bestemmingsplan, mits een anterieure overeenkomst met de gemeente is gesloten en er regionale afstemming met onder andere Glastuinbouw Nederland en de Provincie is gezocht.

Dorpshart aan de Amstel

In april van het afgelopen jaar is gestart met de uitvoering van de nieuwe groene verkeersstructuur. Er is gekozen om in een aantal fasen eerst de ondergrondse werkzaamheden uit te voeren en na afronding hiervan te starten met de bovengrondse fasen. Met name de ondergrondse werkzaamheden in de Irenelaan en de Thamerlaan hebben voor vertraging gezorgd. Het verleggen van de nutsvoorzieningen kostte meer tijd dan verwacht. Een belangrijke oorzaak was dat er in de praktijk meer verontreinigde grond en slakken aanwezig waren dan uit de vooraf gedane onderzoeken was gebleken. Een belangrijk onderdeel van de ondergrondse werkzaamheden was het vernieuwen van het rioolstelsel. Een omvangrijke klus die de komende jaren al op de planning stond is nu gelijktijdig aangepakt. Het afgelopen jaar zijn de ondergrondse werkzaamheden voor het grootste deel afgerond. Aan het einde van de winter van 2022 kan gestart worden met de bovengrondse werkzaamheden en dan komt het nieuwe ontwerp pas echt in het zicht. Het zal niemand zijn ontgaan dat de forse ingreep voor overlast zorgt. Het college heeft een omgevingsmanager aangesteld en heeft uitgebreid werk gemaakt van het goed informeren van inwoners en ondernemers en er is getracht ook daadwerkelijk actie te ondernemen waar dat mogelijk is om de overlast te beperken. Desondanks hebben de werkzaamheden samen met de coronacrisis, voor met name ondernemers voor een zware tijd gezorgd. Belangrijk nieuws was het toekennen van een zeer aanzienlijke subsidie van meer dan €2 miljoen voor het nieuwe verkeersplan.

Voor de ontwikkeling van de Irenelaanlocatie is er voor gekozen om het gebied in twee delen aan te pakken. Voor het deel met de burgemeesterswoning is er gekozen om een plan te maken met alleen grondgebonden woningen. Voor het andere deel zijn stedenbouwkundige uitgangspunten opgesteld voor appartementenbouw. Er is een optie met de uitbreiding van de Vomar en de parkeergarage en een optie zonder deze uitbreidingen. In dat laatste geval wordt er achter de appartementen geparkeerd. Met name de haalbaarheid van de laatste optie met de uitbreiding van de Vomar is onderzocht, maar nog niet afgerond.

De plannen voor het Schansgebied zijn het afgelopen jaar verder uitgewerkt. Er werden stedenbouwkundige uitgangspunten opgesteld voor de 5 of 6 beschikbare kavels en de nieuwbouw achter het te behouden torenfront. Er werd gekozen voor een hoge stedenbouwkundige kwaliteit die het hier al aanwezige dorpse karakter versterkt. De verwerving van de Schanskerk liep als een rode draad door de andere werkzaamheden heen. De verwerving verloopt uiterst moeizaam. Reden om ook te onderzoeken hoe met inzet van andere instrumenten de kans van slagen kan worden vergroot. Een recente uitspraak van de Hoge Raad bemoeilijkt het uitgaveproces van de beschikbare gemeentegrond.

In het afgelopen jaar is er veel aandacht uitgegaan naar de herontwikkeling van het winkelcentrum Amstelplein. Deze voor Uithoorn zeer wenselijke, ingrijpende en kapitaalintensieve plannen, hebben veel consequenties voor het functioneren en aanzien van het centrum. Realisatie betekent een veel toekomstbestendiger winkelcentrum en een stimulans voor nieuwe investeringen. De gemeente heeft een sterke invloed op de plannen uitgeoefend. Om de hoeveelheid nieuwe bouwmassa waar mogelijk te beperken, ook qua schaal en identiteit en anderzijds de toevoeging van woningen mogelijk te maken. Inclusief de renovatie van bestaande gevels en een nieuwe passage. Waar nodig werd er zeer professionele deskundigheid ingehuurd en werd er stevig ingestoken om de gemeentelijke belangen te waarborgen. De eerste maanden van het nieuwe jaar vindt de besluitvorming in de gemeente plaats en dan wordt duidelijk in hoeverre de ambitieuze plannen ook daadwerkelijk een kans maken.

Aan de Laan van Meerwijk ligt het voormalige ING-kantoor, het huidige politiebureau en restaurant Black Pepper (inclusief een appartement). Deze bebouwingstrip dreigt voor een groot deel haar functies verliezen, zodat de gemeente de afgelopen maanden actief heeft geprobeerd te sturen in de richting van herontwikkeling. Sloop/nieuwbouw van een groot deel van deze bebouwing betekent echter ook dat er veel moet worden teruggebouwd om de plannen economisch haalbaar te maken. In het afgelopen jaar is er daarom actief meegedacht om oplossingen te vinden.

De herinrichting van de openbare ruimte van de centrumdelen die nog aan bod moeten komen heeft in 2021 geen nieuwe aandacht gekregen. Het is eerst nodig dat de nieuwe groene verkeersstructuur wordt afgerond.

Langs de Wilhelminakade werd er verder gebouwd aan het appartementengebouw De Rede, met in de plint de nieuwe bibliotheek en het havenkantoor met sanitaire voorzieningen voor de passantenhaven. Inmiddels is een prachtig nieuw gebouw achter de steigers vandaan gekomen. Hiermee komt de afronding van een complex dossier met een lange geschiedenis binnenkort tot een afronding.

Er is in het afgelopen jaar samen met een initiatiefnemer hard gewerkt aan het mogelijk maken van de jachthaven die al jaren in het verschiet ligt. Er zijn belangrijke vorderingen gemaakt en de verwachting is dat het komende jaar duidelijk wordt hoe de plannen er definitief gaan uitzien.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf