Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
De publieke ruimte ziet er verzorgd en aantrekkelijk uit. Het nodigt alle leeftijdsgroepen uit om er te verblijven, recreëren en te ontmoeten.
Inwoners voelen zich verbonden met hun woonomgeving en voelen zich thuis. De omgeving is schoon en veilig.
De inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte is duurzaam en klimaatstress-bestendig.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Biedt inwoners meer kans om actief deel te nemen aan de vormgeving van hun woonomgeving en de verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer.
Verbeter de afvalscheiding.
Richt de buitenruimte klimaat-adaptief in.
Bevorder de biodiversiteit.
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
De normale werkzaamheden, zoals het aanleggen en onderhouden van de buitenruimte conform het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) en de Participatienota, het gescheiden inzamelen van grondstoffen, de uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan, de meerjarenplanning van het planmatig onderhoud en vervanging, beheer van het oppervlaktewater, beheer van de begraafplaats en verkoop/handhaving snippergroen.
Daarnaast worden er jaarlijks extra acties uitgevoerd. Voor het jaar 2021 waren dit de volgende acties:
Opstellen gebiedsvisie Thamerdal
Gelet op de behoefte voor richtlijnen en kaders voor aankomend groot onderhoud aan de openbare ruimte in de wijk Thamerdal, is in de eerste turap van 2021 een bedrag opgenomen voor het opstellen van een gebiedsvisie.
In dit project wordt gewerkt volgens de uitgangsthema’s van de omgevingsvisie. Eind 2021 is een eerste concept opgesteld. Deze behoeft nog aanvullingen ten aanzien van de integrale mogelijkheden en kansen die in deze wijk liggen. Op dit moment wordt er dan ook nog hard gewerkt aan het completeren van dit document, dat we inmiddels een gebiedsverkenning noemen. Gebleken is dat het traject voor een integrale gebiedsvisie voor Thamerdal een interessant (leer)proces is. Het vergt echt een nieuwe manier van werken maar biedt ook veel kansen.
Nieuw grondstoffenbeleid implementeren
In 2021 is fase 1 van het grondstoffenbeleid Uithoorn 2020-2025 uitgevoerd. De GFT- inzameling startte in oktober. Als flankerend beleid zijn er 3 ondergrondse glascontainers geplaatst. Ook is flink ingezet op communicatie. Eind 2021 is de AfvalWijzer in gebruik genomen.
IBOR implementeren en opstellen beheerplannen
In het kader van vergroten van grip op beheer (Assetmanagement) zijn in 2021 voor de verschillende ‘Assets’ zoals wegen, civiele kunstwerken, straatmeubilair, openbare verlichting, hondenvoorzieningen, overlastgevende soorten en openbaar groen beheerplannen opgesteld. Dit is nodig om op basis van nieuwe ontwikkelingen en functieskeuzes te maken voor het beheer. In deze beheerplannen staat de doorvertaling wat we gaan doen in de uitvoering om de gewenste ambities (zoals die gesteld zijn in het IBOR) te halen. En wat de kosten hiervan zijn. Het beheerplan watergangen wordt in 2022 vastgesteld. Voor speelvoorzieningen wordt in 2022 een voorstel aan de raad gedaan om te komen tot een breder speel- en beweegbeleid.