Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
De gemeente Uithoorn is een aantrekkelijke woongemeenschap waar geweld, overlast en onveilige situaties niet acceptabel zijn.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Vergroot de inwonersbetrokkenheid en de preventie.
Voorkom escalatie van complexe casussen.
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
Doorontwikkeling van participatie/preventie
In 2021 is de opgavegerichte wijkaanpak veiligheid en zorg in de drie pilot wijken verder uitgebouwd. Er zijn drie stabiele wijknetwerken, waarbij professionals en burgers samenwerken aan de knelpunten in de wijk op het gebied van veiligheid en zorg. In 2022 worden de mogelijkheden verkend om de aanpak uit te breiden naar andere wijken en/of andere domeinen, naast veiligheid en zorg. Daarnaast wordt gekeken of de aanpak vast onderdeel kan worden van het veiligheidsbeleid, waarmee de pilotstatus vervalt.
Plan van aanpak jaarwisseling jeugdoverlast
In 2021 zijn de jeugdoverlast onderdelen van het plan van aanpak jaarwisseling en jeugdoverlast geïntegreerd in het veiligheidsbeleid. Daarnaast is het instrumentarium uitgebreid om grip te houden op de ontwikkelingen op het gebied van jeugdoverlast. Het gaat hier om de ontwikkeling van de lokale persoonsgerichte aanpak, de aansluiting bij de doorgroeiersaanpak van het AcVZ, de voortzetting van de groepsaanpak en de uitbreiding van het specialistisch jongerenwerk.
Naast de onderdelen voor jeugdoverlast, is er in 2021 een vergelijkbare aanpak geweest gericht op het ordelijk verloop van de jaarwisseling. Deze inzet heeft ertoe geleid dat de jaarwisseling, los van het ernstige incident met de brand in 't Buurtnest, beheersbaar is verlopen.
Doorontwikkeling van de verbinding tussen veiligheid en zorg
Het team Zorg en Veiligheid is in 2021 verder ontwikkeld. Dit heeft als resultaat dat er een nieuwe indeling van dit team is waarmee effectief kan worden ingespeeld op de vraagstukken op het snijvlak van veiligheid en zorg. De verbinding veiligheid en zorg is een vast onderdeel van het integraal veiligheidsbeleid. Ontwikkelingen op onderwerpen binnen dit thema worden nauwlettend gevolgd, om de inzet van de gemeente aan te laten sluiten op de vraag vanuit de maatschappij.
Structureel inbedden van de aanpak van georganiseerde criminaliteit (ondermijning)/verder uitbouwen van de bestuurlijke aanpak
In 2021 zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van ondermijning. De samenwerking met de gemeente Aalsmeer is verder uitgebouwd. Er is een start gemaakt met het inrichten van een lokaal informatieknooppunt en het vergroten van de bewustwording van de ambtelijke organisatie. Er is aansluiting gevonden bij het AcVZ in de aanpak van de jeugdcriminaliteit. Integrale controles op het gebied van woonfraude zijn uitgevoerd en er is aansluiting bij het programma weerbare sierteeltsector. De ontwikkelingen op het gebied van ondermijning worden in 2022 verder uitgebouwd.
Wet verplichte GGZ
In 2021 is de samenwerking met de GGD geprofessionaliseerd, zowel in DUO-verband als in de regio Amsterdam-Amstelland. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de WvGGZ. Ontwikkelingen rondom de uitvoering van de wet worden gevolgd, ook in 2022.
Doorontwikkeling verbinding met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg
In 2021 is de aansluiting met het AcVZ verder uitgebouwd. Naast radicalisering en de top 1000 aanpak is er samenwerking gezocht in relatie tot jeugdcriminaliteit en woonoverlast. Ook in 2022 blijven we korte contacten onderhouden met het AcVZ om programma's van het actiecentrum in te zetten voor problematiek/casuïstiek in de gemeente Uithoorn.