Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
In onze woongemeenschap versterken de verschillende gebieden en functies elkaar.
Uithoorn biedt planologisch ruimte en duidelijkheid aan de doelen van de programma’s Samenleving, Wonen en Werken.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Benut de onderscheidende kwaliteiten van Uithoorn en De Kwakel.
Benut de recreatieve mogelijkheden van Uithoorn en De Kwakel.
Biedt ruimte voor ontwikkelingen, met waarborg van de kwaliteiten.
Breng de lusten en lasten van de nabijheid van Schiphol met elkaar in balans.
Toelichting: binnen deze opgaven is het een specifieke uitdaging om ruimte te vinden voor de functie wonen, om ook in de toekomst aan de grote vraag naar woningen tegemoet te kunnen komen.
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
In 2021 hebben we de huidige werkzaamheden voortgezet. Hier valt het faciliteren en katalyseren van particuliere initiatieven onder, het toepassen van de ‘Ruimte voor ruimte’-regeling, het opstellen en actualiseren van bestemmingsplannen, het opstellen van locatie-gebonden uitgangspunten en het behartigen van belangen van de inwoners met betrekking tot de ontwikkelingen rondom Schiphol. Verder continueren we de regionale samenwerking. Onder meer met de provincie Noord-Holland, in de MRA en AM en waar nodig hebben we de banden versterkt.
Om bovenstaande te bereiken in deze raadsperiode, werden daarnaast extra acties uitgevoerd. Voor het jaar 2021 betreft dit:
Visie Ruilverkaveling
In 2021 is de visie Ruilverkaveling vastgesteld. In deze visie wordt onderscheid gemaakt tussen het kernglastuinbouwgebied en is een transformatiegebied aangewezen. Vertaling van deze visie naar een planologisch regime moet nog gebeuren.
Horecavisie
In 2021 is gestart met de actualisatie van de Horecavisie. Verdere uitwerking waaronderbeleidsregels, vindt plaats in 2022. In deze ruimtelijk-economisch visie wordt de nadruk gelegd op de economische en recreatieve functies van de horeca. Waarbij ook de spreiding van de horeca over de gemeente wordt beschouwd. Daarnaast geeft het aandacht aan de behoefte en motieven van verschillende bezoekersgroepen en op welke wijze horeca kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving.
Visie Recreatie en toerisme
In 2021 is gestart met een actualisering van de visie recreatie en toerisme. Met de visie wil de gemeente ondernemers en inwoners enthousiasmeren en inspireren om samen het toeristische en recreatieve programma in de gemeente verder te ontwikkelen. Toerisme levert een bijdrage aan het behoudt van voorzieningen voor inwoners en recreatie aan mogelijkheden voor plezier en ontspanning en de beleving van een fijne en gezonde leefomgeving. Deze visie en de bovenstaande horecavisie zijn gekoppeld aan de Omgevingsvisie.
Regionale Energie strategie/Energietransitie
Uithoorn heeft een duurzaamheidsagenda waarin de hoofddoelen op het thema energietransitie zijn benoemd (naast de thema’s klimaatadaptatie en circulaire economie). Daaraan is een uitvoeringsprogramma tot en met 2022 gekoppeld. Voor de energietransitie wordt zowel deelregionaal (Amstelland-Meerlanden en Greenport Aalsmeer), regionaal (Metropoolregio Amsterdam) als provinciaal niveau samengewerkt.
De afgelopen periode is veel inzicht verkregen in wat de te nemen stappen zijn voor de gemeente Uithoorn op deze hoofddoelen. Uithoorn is al jaren actief op het gebied van stimuleren van energiebesparing bij woningen. Met onder andere collectieve acties, uitbreiding van het Energieloket Uithoorn voor VVE’s en een maandelijkse duurzaamheidspagina in De Nieuwe Meerbode. De Regionale Energie Strategie en de visie ‘Op weg naar duurzaam verwarmen’ zijn in 2021 vastgesteld. Deze documenten geven handvatten op welke manier we stappen kunnen zetten richting de langetermijndoelen.
Het bestemmingsplan voor de CO2-transportleiding is vastgesteld. Met de geplande aanleg wordt het mogelijk om glastuinbouwgebieden te voorzien van externe CO2 en daarmee onnodig wegtransport te voorkomen.
Gemeente gaat op zoek naar en creëert kansen voor woningbouw
In 2021 is de gemeente actief op zoek geweest naar nieuwe kansen voor woningbouw. In de gemeente zijn woningbouwlocaties beperkt beschikbaar. De haalbaarheid is onderzocht voor het realiseren van woningbouw langs de Vuurlijn ter plaatse van honk- en softbalvereniging Thamen. Op basis van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek Wonen, sporten, Recreëren heeft de raad geconstateerd dat thans woningbouw op deze locatie niet haalbaar is. Er is in 2021 bij de uitwerking van de gemeentelijke omgevingsvisie een eerste verkenning gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden voor (gedeeltelijke) transformatie van het gebied van de Amstelzone naar woningbouw. Ook is in 2021 een start gemaakt met het onderzoek naar mogelijkheden voor het toevoegen van woningen in relatie tot renovatie van het Amstelplein. Tevens op andere locaties hebben we samen met initiatiefnemers binnen het stedelijk gebied gezocht naar mogelijkheden om woningbouw te kunnen realiseren.
Implementatie van de Omgevingswet
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. De precieze datum is op het moment van dit schrijven niet bekend. De Omgevingswet bundelt en moderniseert al de wetgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving waardoor minder regels nodig zijn en de wetgeving duidelijker en overzichtelijker wordt. Denk aan de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Met de Omgevingswet wil het Rijk een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en snellere besluitvorming. Daarnaast wordt participatie bevorderd.
We zijn in Duo+-verband en als gemeente Uithoorn druk met de voorbereidingen om op de ingangsdatum met de wet te kunnen werken. In 2021 is aan meerdere zaken gewerkt in de voorbereiding van de wet. Bijvoorbeeld de harmonisatie en Omgevingswet bestendig maken van werkprocessen, gereed maken van de digitalisering en aansluiting op het Digitale stelsel van de Omgevingswet. Er zijn opleidingen gestart voor medewerkers, het legesmodel en de legesverordening zijn aangepast, er zijn verordeningen geanalyseerd die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving en voor de omgevingsvisie is gewerkt aan een tussendocument (Op weg naar de Omgevingsvisie Uithoorn). De vigerende bestemmingsplandocumenten zijn gereed gemaakt voor overgang naar het Informatiehuis van de Omgevingswet. Er is en wordt verder gewerkt aan het opstellen van een handboek voor het Omgevingsplan en de verplichte participatie bij omgevingsvergunningen en het bindend adviesrecht van de gemeenteraad is uitgewerkt.
Het initiatievenoverleg wordt doorontwikkeld
In de nieuwe Omgevingswet staat het initiatief centraal. Wordt uitnodigingsplanologie toegepast. Het gedachtegoed bij een nieuw initiatief is “ ja, mits”. Er wordt daarbij uitgegaan van integrale vergunningverlening. In 2021 is de werking van het initiatievenoverleg nader onderzocht en is een aantal procesmatige verbeteringen aangebracht om het overleg beter te kunnen laten aansluiten op de uitgangspunten van de Omgevingswet. Er is een pilot voor een Omgevingstafel uitgevoerd samen met ketenpartners om te onderzoeken hoe integrale vergunningverlening kan plaatsvinden en hoe alle partijen in een vroeg stadium met initiatiefnemer in gesprek kunnen gaan om het initiatief mogelijk te maken. Dit wordt in de komende tijd nog verder uitgewerkt.
Inzet op Schipholdossier
Schiphol is een belangrijk dossier voor gemeente Uithoorn. Gelegen vlakbij Schiphol ervaren onze inwoners enerzijds de lusten, maar anderzijds ook steeds meer de lasten van de luchtvaart. Wij zien dat Schiphol belangrijk is als economische motor voor Nederland als geheel, maar dat de last voor de Zuidoosthoek waar de gemeente Uithoorn ligt (onder de Aalsmeerbaan) onevenredig zwaar is. Voor de gemeente en haar inwoners is een vermindering van de hinder (en andere emissies) pure noodzaak. Deze hartenkreet dient als basis voor al onze activiteiten t.a.v. de luchtvaart. Dit heeft geresulteerd in actieve deelname aan de verschillende overleggen over Schiphol. Zoals met de Omgevingsraad, de Bestuurlijke Regiegroep (BRS) en met Schiphol zelf. Daarnaast hebben wij intensief samengewerkt met ander gemeenten en hogere overheden zoals provincie en Rijk. We hebben de gemeente blijvend onder de aandacht gebracht door een actieve lobby richting het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer. Wij zijn een van de weinige gemeenten met een raadswerkgroep voor dit onderwerp. Deze werkgroep volgt, namens de hele gemeenteraad, het dossier nauwgezet en geeft samen met de wethouder sturing aan het beleid.
Verstedelijkingsstrategie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA)
De verstedelijkingsstrategie is de gebiedsgerichte uitwerking van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De Verstedelijkingsstrategie vormt het gezamenlijke beleidskader en de uitvoeringsagenda voor de samenwerking tussen Rijk en regio. Uithoorn heeft in 2021 hierin samengewerkt met de andere gemeenten in de regio Amstelland-Meerlanden. Met de Verstedelijkingsstrategie wordt gezamenlijk de koers uitgezet voor de ruimtelijke ontwikkeling van de MRA op de middellange (2030) en lange termijn (2050). De strategie bestaat uit drie onderdelen: 1. het Verstedelijkingsconcept (de inhoudelijke basis); 2. de fasering; 3. de investeringsstrategie. In november 2021 heeft de Rijk-regio Stuurgroep de eindversie van het Verstedelijkingsconcept (inclusief de fasering op hoofdlijnen) vastgesteld en aan de raden en staten gestuurd met het verzoek om dit te onderschrijven. In februari 2022 wordt het in de Raad van Uithoorn besproken. Het Verstedelijkingsconcept vormt de inhoudelijke basis voor de Verstedelijkingsstrategie van de MRA en voor lokaal en regionaal op te stellen beleid. Voor de afspraken met het Rijk wordt een Verstedelijkingsakkoord opgesteld. Voor Uithoorn zijn belangrijke onderdelen de integrale gebiedsgerichte aanpak voor leefomgeving Schiphol en de groene verbindingen zoals de Westeinderscheg. Hierin zijn in 2021 de belangen van de gemeente Uithoorn in de diverse overleggen ingebracht en kenbaar gemaakt.
Legmeerbos
Het Legmeerbos is een bewonersinitiatief voor het vergroenen van Legmeer-West. Buurtbeheer De Legmeer (BBL) heeft als bewonersorganisatie in 2017 het initiatief genomen voor een subsidieaanvraag bij Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) om de leefomgeving te verbeteren, gebaseerd op de ideeën uit het Masterplan Legmeerbos. Buurtbeheer De Legmeer en de Gemeente hebben kun krachten gebundeld om een Legmeerbos (op basis van haalbaarheid) te realiseren. In december 2021 zijn afspraken vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.
Groene en Recreatieve verbindingszone tussen Westeinderplassen en Amstel
In 2021 is na een globale verkenning opdracht gegeven voor het opstellen van een visie voor een groen blauw netwerk voor de hele gemeente, dat kan helpen een aantal opgaven waar wij voor staan het hoofd te bieden. Te denken valt aan recreatie, toerisme, versterken biodiversiteit, klimaatadaptatie, verminderen hittestress, waterbuffering, versterken leefkwaliteit. De eerste aanzet voor de visie is eind 2021 ter informatie naar de gemeenteraad gestuurd. Met deze visie kan mede invulling gegeven worden aan de doelstellingen voor groene en blauwe verbindingen in de regio, zoals de Westeinderscheg, waarvoor eind 2021 een gebiedsconvenant ondertekend is.